12/14/09

Буларт галерия навърши 13 години & Годишни награди


Паоло Вивиан /1962, Италия/получи знака на Буларт за 2009
за проектите си, изследващи колективната памет



Димитър Трайчев /1952, Шумен/ получи знака на Буларт за 2009 за проектите си, подкрепящи младите таланти във Варна


Калоян Илиев- Кокимото /1979, Варна/ получи знака на Буларт за млад автор за 2009


Две поколения и една галерия ...

Проф.Владо Иванов предава знака на Буларт по време на откриването на изложбата си "Зачеркнатия ХХ век"
Галерия Буларт започна своите 14 години. Статистически погледнато зад нас остават над 350 изложби, самостоятелни и кураторски проекти на български и чуждестранни водещи автори, представяния в България и чужбина. Това, което би могло да се обобщи е трайния интерес на галерията към младите автори и подкрепата на техните първи стъпки, както и методичната образователна линия с множеството изложби, представящи тенденциите в съвременното изкуство. Ангел Карагьозов, Калоян Илиев –Кокимото, Данил Йорданов, Петя Савова, Fars& Mouse, Стефан Халтер от Берлин, Борис Сергинов, Веселин Дамянов - Вес, Васил Василев, проектът „Митология на сърцето” / представен на Първия панаир на съвремемнното изкуство във Вилнюс – с Калоян Илиев- Кокимото, Симеон Стоилов, Пламен Соломонски, Матияс Бирман от Германия и Паоло Вивиан от Италия/ и Самуил Стоянов бяха част от афиша за 2009. Изложби и творчески послания, адаптивни към световните арт тенденциите днес. Тази година бе и белязана с тежката загуба, която съдбата ни поднесе със неочакваната и ненавременна загуба на Рая Георгиева , партньор и помощник в създаването на галерията, както и безценен член на клуба на авторите на Буларт. Последва изложба In memoriam, учредяване на фондация на нейно име, както и организиране на арт уикенд за съвременно изкуство по нейна идея..... През следващата година предстои промяна на статута и програмата на галерията, както и се подготвя за печат издание на текстове, публикации и интервюта от акцентите в живота на галерията.
Всяка година по традиция галерия Буларт изразява своята съпричастност към творчеството на даден художник, поверявайки му знакът на галерията. Малката сребърна значка едновременно и бижу и лого, символизира доверието и уважението към творческите търсения на артиста, към неговия професионализъм и артистично поведение. За знак на Буларт е използван глаголическият символ на Твореца, който представлява триъгълник с кръг на върху му, но са композирани в квадрат, като символизират единството (триъгълника), хармонията (кръга) и устойчивостта (квадрата), краткотрайността на материята и силата и вечността на духа. Отличителният знак е преходен . Носителят на отличието от предишната година го предава на настоящия носител, който следващата година ще има задължението да предаде „щафетата” на следващия творец. Този акт на съпричастност има нематериално изражение, а е предимно духовен и емоционален акт на признание.

Наградата на галерия Буларт за 2009 година получават:

Италианския художник Паоло Вивиан /1962, Италия/, заради изследванията си върху колективната памет и за успешно реализираните проекти по време на първия международен панаир на съвременното изкуство АРТ ВИЛНЮС`09 във Вилнюс, столица на културата за 2009. Там той представи „ Dindele Dondele campano`” /инсталация от обекти и фотография и видео арт/, и пърформансите „Ding.Dong.” /реализирани в Италия и в Литва/. В тези няколко артистични прояви обединени от заглавието на италианската детска песничка Паоло Вивиан изследва съвременното религиозно поведение, като изпраща послание за толерантност към различието, зов за искреност в общуването, хуманност и непринуденост.
Художникът Димитър Трайчев /1952, Шумен/, заради динамичния творчески заряд , довел до множество адекватни на съвременното изкуство проекти, както и за съпричастността му и подкрепата на младите творци във Варна.
Художникът Калоян Илиев –Кокимото /1979, Варна/ получава отличието за млад автор, заради творческите му изследвания върху съвременните икони и фетиши и личната идентичност, обект на неговото творчество, както и заради поредицата успешни проекти реализирани в България, Италия, Литва и Дания през 2009.
Носители на знака на Буларт през 2008 година бяха проф.Владимир Иванов и Данил Йорданов. Димитър Трайчев получи своя знак по време на откриването на изложбата „Зачеркнатият ХХ век”, предаден му от проф.Владо Иванов, а в music cafe Look на клубно парти тази седмица Данил Йорданов ще финализира церемонията предавайки знака на Буларт за млад автор на Калоян Илиев –Кокимото. Третия знак отпътува за Италия, тъй като ангажиментите на Паоло Вивиан не позволяват присъствието му тук в момента. Грамота и произведение на съвременното изкуство ще получи журналистката Виолета Тончева за публикациите си във вестник „Култура”.
Галерия Буларт навлезе в тийн период !:-)
Надяваме се отново да бъдем заедно и през следващата артистична година!
Обичайте се и бъдете позитивни!
Весела Коледа и Щастлива Нова Година!
Дора Дончева
Галерия Буларт

No comments: