12/9/09

"XX Century Scratched Out" in Bulart








"XX Century Scratched Out",project digital prints,serigraphy and drawings by prof. Vladimir Ivanov in Bulart gallery
opening:10th December 2009 at 6 p.m., 22 Shipks str, Varna /also annual bulart gallery's awards/

"Зачеркнатият ХХ век", проект дигитални принтове,сериграфия и рисунка на проф.Владимир Иванов.Буларт галерия ,ул.Шипка 22.Откриване: 10 декември /четвъртък/ от 18.00 ч. / също обявяване на годишните награди на галерия "Буларт"

"Зачеркнатият ХХ век"

Зачеркването е игра – още от училище. Зачеркването е твърдо отрицание – или страх някой да не разбере какво е написано (в тайни документи например). Зачеркването в печатното дело е перспектива: зачерква се дума или текст, който трябва да бъде заменен с друг. Зачеркването е калиграфия – когато зачеркнатият знак/знаци съставят едно цяло с жеста на зачеркване, с линиите, които зачеркват първоначалния текст. Зачеркването е автентично чувство и мисъл, породена от него.
Загубени в съвременния урбанистичен хаос и крясъка на вездесъщите медии, днес наистина малцина /happy few/ си спомнят или знаят зачеркнатите имена, представени в моите творби, а те носят етоса и морала, както и културата на ХХ век и неговата история. На тяхно място в прекрасния ни нов свят се появяват Джеф Куунс и Деймиън Хърст с неговия облепен с диаманти череп. Photoshop & Pulp Fiction.
„Какво да се прави?” / „What is to be done”/ – беше един от въпросите на последната „Документа”. Това е и моят въпрос. След като зачеркваме тези стойности, имаме ли нови и дали е достатъчно алиби „калиграфията” на зачеркването?
Владимир Иванов, 2009 г.

кратко био - Владимир Иванов /1946,Варна/
Професор по графика във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър", направление "Изобразителни изкуства", УНК "Изкуства" /2004/.Реализирал е множество самостоятелни изложби в България,Холандия, Италия.Участвал е множество авторитетни международни форуми по графика,както и в кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство.Един от основателите на клуб "Вартна".Негови творби са притежание на Графична галерия, Варна, ГХГ, Варна,СГХГ, НХГ - София, Графичен кабинет - Дрезден, Национална библиотека - Париж, Конгресна библиотека - Вашингтон, колекция "Мейджи" - Токио и частни колекции от страна и чужбина. Носител на годишната награда на галерия "Буларт" за 2008. Живее и работи във Варна.

No comments: