10/7/11

петър минчев | айсберг

Петър Минчев "Айсберг"

11-26 октомври 2011
Буларт галерия
ул."Шипка" 22, Варна
откриване: 11 октомври 2011 от 19ч
















за проекта :
По време на Арктическите експедиции през XIX век, моряци се завръщали с истории за чудато оформени ледници. Бързо, ледниците се превърнали в популярна тема за художници, които интерпретирали този природен феномен, като фантастични структури, често наподобяващи архитектурни форми, като например катедрали или арки. Тези изображения, почти винаги представени като достоверно представяне на действителни места, демонстрират колко привлекателно за артиста е да дегизира субективната абстракция като обективна истина.
Моят проект „Айсберг"“ се състои от постоянно нарастваща серия картини, където всяка картина е портрет на въображаем айсберг. Тази живописна концепция ми позволява да експериментирам с форми на абстрактната живопис, където крайният резултат е смекчен от комфорта на познато реалистично пространство. За разлика от изображенията им от XIX век, моите картини имат за цел директно да драматизират напрежението между реалистичното и въображаемото като аспекти на изображението.
Петър Минчев

био
ПЕТЪР МИНЧЕВ /1979,  Варна/ получава художественото си образованието в Канада, където живее до 2009 година. Завършил е с отличие и е награден с медал на Университета на Британска Колумбия, Ванкувър, Канада, степен бакалавър по изящни изкуства /2003/. През 2005г. придобива степен Магистър по изящни изкуства към същия университет, където по-късно преподава живопис. Преподавал е и рисунка и нови медии към Kwantlen University College, Ванкувър,както и в Мalaspina University College, Нанаймо, Канада / до 2008/. Реализирал е няколко самостоятелни изложби в България /галерия "Васка Емануилова", галерия "Пистолет", галерия "Буларт" / и Канада, многократно е участвал в колективни изложби,кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство в Канада, Австрия / " curated by "/ и България / "Август в изкуството",2010, contempo, 2009 и др/. През 2010 е номиниран за наградата „Гауденц Б. Руф” за млад художник, а през 2011 бе сред селектираните художници за наградата „База” за съвременно изкуство. Това е втората му самостоятелна изложба в галерия "Буларт".

for english pls see the older post :-)

1 comment:

Светослав Иванов - stidesigner said...

Тази изложба беше много готина, поздрави на автора.