4/13/11

Efrosina Peneva | Eye in Box | installation | contempo 4 | 2011









подгряваме публиката :-) /english soon/


Ефросина Пенева "Око в кутия"
Буларт галерия, Варна , Шипка 22
14 април 2011 / четвъртък/ от 18ч.


Кутиите-игра е първа част от проекта в които изследвам мандалата/кръга в нашето ежедневие. Започвам с окото като едно от основните средства на възприятие и връзка с външния ни свят. След това към градът и светлината.
С проекта „ОкО в кутия” представям инсталации с които искам да покажа на игра това от което се вълнувам сега: от частиците, които са всъшност едно цяло, от различните идеи във времето, които водят към едно и също-себепознанието, от Вселената в нас и ние в нея, и най-вече от ОкОто. Акцентирам върху него като сетиво, което е проводник на нашия вътрешен свят навън и обратно, същото ОкО, което е нашето Его и ОкОто, което не може да види само себе си, ОкОто-прозорец, с което гледаме към материалното но и към божественото. Черните кутии дойдоха като идея за да представя по един нов начин материално и обемно затвореното пространстово в нас, наподобяващо умовете ни, което можем да насищаме до безкрайност с всичко, което пропуска светлина в тях. Имитативно да показват процеса на взиране в нашия ум.
Зрителя ще има възможност да „хвърли едно око” в този мой/ негов свят на отражения. В тях може да видите една илюзия на собствените си очи или „със собствените си очи”, като целта ми е за всеки да остане играта на думи за това кое наричаме илюзия и кое реалност и след като тези илюзии се случват – реалност ли са или не?:)
Ефросина Пенева

повече Ефросина Пенева  http://www.contempo2011.blogspot.com/

В "Буларт" галерия ще получите и цялата програма на contempo 4.
Стартът на IV-то поредно издание на уикенда за съвременно изкуство contempo  е на 15 април в петък от 18 ч. в Концертното студио на Радио Варна. Там ще представим и каталога на патрона на фондация Рая Георгиева.
Чакаме ви!!!

No comments: