10/8/09

ARE YOU CREATIVE?




/english soon :-)/
галерия БУЛАРТ представя
Веселин Дамянов -Вес
“ARE YOU CREATIVE?”
графика и колажи
9 октомври 2009 /петък/ - 18. 00 ч.

Изложбата е създадена специално за галерия Буларт и включва над 15 творби на младия художник, изпълнени в техниките офорт и колаж.
Първата среща на варненската публика с талантливия график бе през 2002 г. когато по програмата „Младо изкуство” галерия Буларт съвместно с Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий” представяше най -добрите студенти от специалност „Графика”. Още тогава, като студент Веселин Дамянов - Вес се отличаваше с изтънчен рисунък, наблюдателно око и философски проникновения. Сега седем години по-късно можем да забележим развитието на таланта му, по-сигурната му ръка, както и развитието на творческите му търсения.
Вниманието на твореца се провокира от съвременността, от живота на човека от 21 век, този, който живее върху наслоени предразсъдъци от миналото, заобиколен от автоцензура, от бесния ритъм на потреблението, затворен в митове и културни модели. Авторът иронизира масовата шопинг истерия дори в поканата си към публиката, използвайки широко употребяван от психолозите на маркетинга визуален трик, добавяйки свой слоган – „купете графика на бате Вес още днес!”. Чалга културата, социо-политическите митове, утопичните модели в старите учебници, персонажи-героични или делнични от близкото минало или настояще- участват хармонично с добре оркестрирания артистичен хор, като свързваща нишка се прокрадва чувството за носталгия, дозирано с изтънчева ирония.
Изложбата на Веселин Дамянов-Вес показва, че изкуството му отдавна е прехвърло границите на родината чрез майсторски поднесените послания, предадени на международния език на съвременното изкуство.

Дора Дончева, Буларт

За повече информация: тел.0887 244 882; e-mail: dorabulart@gmail.com

No comments: