3/10/09

docu/mental exhibition


docu/mental exhibition.installation.objects.
10 march 2009 . 6 p.m.
bulart gallery.22 shipka str.varna


Изложбата, подредена в галерия Буларт, имитира музей на изкуство, в който са събрани реликви и свидетелства за съществуване. Опит за документиране на събития и процеси, симулиране на история, представени с доза ирония и чувство за хумор. Обекти в проекта са реални вестници, списания, каталози, покани и плакати, част от архива на истинската галерия Буларт. Реалната врата от санитарното галерийно помещение, била основа на артистичен десант през 2003 г. Графитите по нея са оставили варненски творци, близки до галерията . В три стъклени буркана от консерви са поставени последователно - морска сол на едри кристали и син пигмент/ собственост на художника Симеон Стоилов/, угарки от цигари и пепел, а третия е празен. Работата се нарича „Сълзи, размишления и надежда /на галеристката/” . Интерактивна текст-инсталация на английски „it’s my…………”, която всеки може да допише или да използва висящите жокери – работа,любов, живот, смърт, хоби, дом, музей, болка, радост, страст, надежда.
С помощта на реди мейда, обекта и инсталацията се поставят въпроси за ролята на галериста и куратора днес, за манипулацията и симулацията на историята, за нуждата от музей за съвременно изкуство, за частната галерия като културна институция, за взаимоотношенията артист- институция. Проектът е дело на куратора на галерия Буларт Дора Дончева, което е част от концепцията на проекта и онагледява играта на значения и смисли и смяната на местата на понятия и представи. В конкретния случай галерия Буларт се явява концептуален проект на Дора Дончева и в следствие на тази симбиоза се формира нова структура или форма , наречена Дора Буларт- нито галерия , нито човек - която търси идентичност.
Docu/mental exhibition продължава до 14 март. Финалната фаза е акция в морската градина във Варна, за която обаче ще получите информация по-късно.

No comments: