12/12/11

exi[s]t>15 bulart >артисти


exi[s]t> 15 bulart > артисти
биосфера:
александра арно е представител на младото поколение видео творци в италия, живее и работи в милано. завършила е художествената академия в брера,милано. нейното творческо внимание е фокусирано върху визуалните и технологични "пропуски", на отклоненията, които нарушават възприятието ни за реалността, обича повторното определяне границите на тези възприятие. участва в множество международни форуми за видеоарт, фестивали, конкурси и кураторски проекти в италия и чужбина. реализирала е самостоятелни изложби в италия и българия. в момента работи като програмен директор на visualcontainertv webtv и директор на [. box] видеоарт проект/милано/ , съвместно с куратора джорджо фидели. живее и работи в милано.
антония колева- нитра ( 1983, ямбол) работи в сферата на живописта, графиката и дигиталните изкуства.възпитаник на сливенската нхг “ димитър добрович” /2002/, бакалавър по стенопис вту “св.св. кирил и методий” /2006/ , магистър графичен дизайн, академията за изящни изкуства в град лодз /2008, полша/. реализирала е няколко самостоятелни изложби в българия, франция, полша. участва в кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство в българия, франция. интересува се от проблемите на съвремието, от ролята и позицията на жената в него. живее и работи във варна.
ангел карагьозов ( 1978, варна) е завършил художественото си образование в hochschule fur angewandte kunst, виена / 1997 - 2003 / и специализира в ecole nationale superieure d'arts, париж / 2004 - 2005 /.участвал е в множество изложби и кураторски проекти в германия, италия, австрия, франция и българия. реализирал е пет самостоятелни изложби във виена,ница и варна. член е на berufsverband bildender kunstler osterreichs и international association of art. от 2007 г. живее и работи във варна.
бора петкова (1979, варна) е магистър по скулптура от нха, софия 2004. през 2010 спечелва конкурс за творчески престой в unidee , cittadellarte – фондацията на микеланджело пистолето, италия. мултидисциплинарен артист. реализирала е множество самостоятелни проекти в българия и чужбина. участва в кураторски проекти у нас, а в момента е на творческа резинция в lichtenberg studios international residence program в берилн,където разработва съвместен проект с художника hr-stamenov, спонсорина от института гьоте,българия
димитър трайчев (1952, шумен) възпитаник на художествена гимназия в софия. завършил пространствен дизайн в строгановската академия за приложни изкуства в москва. от 1981 г. член на сбх.работи като график-дизайнер в драматичния театър, народната опера и градската галерия във варна, главен художник в ик "галактика". основател на кио график дизайн център, на галерия сталкер и съосновател на галерия осем. художествен директор на сталкер холдинг .носител е на множество национални награди: живопис, фотография, графичен дизайн.участва в множество авторитетни фестивали за съвременно изкуство ,кураторски проекти у нас и в чужбина.промотира мултидисциплинарни проекти.заклет джазмен.живее и работи във варна.
иван костолов ( 1972, пловдив) , възпитаник на ссху за сценични кадри, пловдив. учи в нха- софия (1994-1996 г.). през периода 1999-2001 г. учи в академия за изкуства, майнц, германия. от 2001 до 2006 г. е студент на световно известния художник проф. херман нич, а през 2006 г. завършва майсторски клас при проф. криста неер в stadelschule във франкфурт на майн. член на съюза на българските художници. има множество самостоятелни изложби и участия в престижни общи художествени експозиции в българия и германия. носител на първа награда за живопис в национален конкурс за млади художници, критици и куратори на с б х през 2007. живее и работи в пловдив.
калоян илиев- кокимото (1979, варна) завършва факултета по изобразителни изкуства към университета „св. св. кирил и методий”, в.търново, магистърска степен - специалност „графика” (2007) и специализира в графичния департамент на академията за изящни изкуства в град лодз, полша през 2008. в произведенията си пресъздава взаимоотношенията между него самия и другите хората в условията на манипулирана реалност. работи в областта на графиката, рисунката, колажа,също така и в сферата на фотографията и инсталацията.независимо от използваната медия той изследва социума, световния ред, съвременните фетиши, отношението към животните и др. има над 90 участия в международни и национални изложби, фестивали конкурси и над 10 самостоятелни изложби в българия, дания, франция, италия. живее и работи във варна.
марк о'лиъри (1969 корк,ирландия) е китарист, композитор, дигитален артист. възпитаник на musicians institute в лос анджелис. звуковите му инсталации се характеризират с различни елементи, съставени от околни свят, постиндустриален шум, електроника,пост-пънк и импровизиран джаз.стилът му би могъл да се определи като post аmbient, индустриал и минимал техно. неговите саунд инсталации са били представяни на фестивали за съвременно изкуство в ирландия,сащ и българия. живее и работи в корк.
марлеен андреев (1981, дрезден) е получила художественото си образование в академията за изящни изкуства в дрезден, германия, където в момента завършва докторантура. творческите й интереси са фокусирани върху проблемите на околната среда и взаимовръзките на съвременния човек и природата. работи в областта на алтернативната фотография.реализирала самостоятелни изложби в германия, италия и българия.участва в международни проекти за съвременна фотография в германия. живее и работи в дрезден.
марко де санктис ( 1983 , милано ) живее в брюксел,белгия.изучавал живопис и графика в художествената академия брера,милан (2009) . по програмата “еразмус” специализира скулптура и stop motion аnimation във фламанската академия за изящни изкуства,санкт николас, белгия, а през 2010 завършва магистратура по скулптура в кралската художествена академия ,брюксел, белгия. работи в областта на видео арта,анимацията, инсталацията. характерен авторски подход е манипулацията и заиграването със смислите. интересува се от човешката природа и процесите на трансформация в човешките отношения. представял е свои творби в музей ianchelevici, ла лувиер,белгия, в burganov музей, москва ,русия ( със стипенция за творчески престой).участва в куратоски проекти и сборни презентации в брюксел, милано ,берлин.
нено белчев (1971, варна) е мултидисциплинарен артист. завършил е нха, специалност „стенопис” в класа на проф.димо заимов. носител на множество международни награди за видео арт , както и конкурси за творчески престой в португалия,франция,япония, китай, русия. участвал е множество кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство у нас и в чужбина. реализирал е самостоятелни изложби в българия,италия, япония, турция. куратор на международния фестивал за видеоарт „видеохолика”. живее и работи във варна.
паоло вивиан ( 1962, серсо, италия) е мултидисциплинарен художник, който изследва модалността на колективната памет и отраженията и върху човешкото поведение и идентичност. използва обекти, предмети, дърво, желязо, звук, видео, природа и хора за артистичните си занимания в областта на пърформанса, инсталацията и скулптурата. от 1985 г.участва в множество кураторски проекти, концептуални изложби, международни симпозиуми, фестивали и арт-панаири в италия и в чужбина. носител на международни награди за изкуство от престижни форуми в италия, франция, австрия и българия. негови монументални творби са част от обществени колекции в холандия, франция, австрия, италия, норвегия. живее и работи в палу дел ферсина, тренто, италия .
петър минчев (1979, варна) получава художественото си образованието в канада, където живее до 2009 година. завършил е с отличие и е награден с медал на университета на британска колумбия, ванкувър, канада, степен бакалавър по изящни изкуства (2003). през 2005 г. придобива степен магистър по изящни изкуства към същия университет, където по-късно преподава живопис. преподавал е и рисунка и нови медии към kwantlen university college, ванкувър, както и в мalaspina university college, нанаймо, канада до 2008. реализирал е няколко самостоятелни изложби в българия и канада, участвал е в кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство в канада, австрия и българия. през 2010 бе номиниран за наградата „гауденц б. руф” за млад художник, а през 2011 бе сред селектираните за наградата „база” за съвременно изкуство.живее и работи във варна.
самуил стоянов ( 1975, добрич) през 2001 г. завършва нха, софия, специалност „керамика”. мултидисциплинарен артист. творбите му се отличават с ярко изразен личен почерк, социално-политическа ангажираност и тънка ирония. реализирал е самостоятелни изложби в софия, добрич и виена. има редица самостоятелни изяви и участия в повече от 20 колективни изложби и кураторски проекти за съвременно българско изкуство. носител на наградата за съвременно изкуство база (2009), на втора награда от националния конкурс за млади художници и критици, софия (2004) и други.работи и живее в добрич.
симеон стоилов ( 1971, ямбол) завършва нха, софия, специалност живопис в класа на проф. светлин русев. участва във фестивали за съвременно изкуство, кураторски проекти в българия, италия, литва, швейцария, германия и др. реализирал е множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина.работи с пространството и архитектурата, използва различни форми и обекти от индустрията и палеонтологията, създава нови ситуации и значения, свързани най-вече с личните преживявания на индивида.творбите му имат в минималистичен характер и философски подход. носител е на национално отличие за живопис. живее и работи в софия.
стефан халтер (1977, нildesheim, германия) се дипломира в лайпцигския университет , специалност германистика, лингвистика и немска литература през 1999. работи в областта на инсталацията, живописта, реди-мейд и текста. в творбите си използва предмети от бита или имитира, такива . заиграва се с общо приети понятия и манипулира значения. има публикации в немски литературни издания и антологии за съвременна проза. водил е сутрешно културно предаване по хамбургската телевизия. представял е изкуството си в българия,германия, англия, украйна, русия. участва в кураторски проекти на музеят ман и галерия березницка /киев/.от 2009 заедно със стефани гернер създават артистичния тандем st&st и заедно представят проекти в грузия, англия,америка, русия. негови творби са част от колекцията на музея за съвременно изкуство в сан паоло ,бразилия. живее и работи в берлин.
стела веселинова (1971, варна) завършва gerrit rietveld academie в амстердам, специалност архитектурен дизайн, през 2001. работи върху широка диапазон от проекти включващ дизайн, инсталации и интервенции на средата, проучвания свързани с градското пространство и архитектура и образователни проекти. в своите проучвания и свободни проекти тя документира и изследва гранични условия в личното, архитектурното и общественото пространство чрез теми като изместване, отражение, наслояване. в последните няколко години нейния интерес като дизайнер и художник е насочен към схемите на поведение структуриращи пространството на всекидневието и картографията като творческа практика. живее и работи в амстердам.
цветан кръстев (1961, варна) завършва училището за изобразителни изкуства в казанлък през 1981 година. представя изкуството си в множество самостоятелни изложби, в международни  форуми за съвременно изкуство чрез видео, пърфорвманси, инсталации и акции в българия, дания китай, швейцария. един от създаделите на групата „вартна”. носител на награди за изкуството си в българия, чехия, латвия. живее и работи във варна.
проф. владимир иванов ( 1946, варна) възпитаник е iv ег “фр. жолио - кюри”,варна. през 1975 г. завършва графика в нха, софия. реализирал е множество самостоятелни изложби в българия, холандия, италия. участва в авторитетни международни форуми по графика у нас и по света,както и в кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство. един от основателите на клуб "вартна". негови творби са притежание на графична галерия, варна, гхг, варна,сгхг, нхг - софия, графичен кабинет - дрезден, национална библиотека - париж, конгресна библиотека - вашингтон, колекция "мейджи" - токио и частни колекции от страна и чужбина..професор по графика във варненски свободен университет "черноризец храбър" от 2004. живее и работи във варна.
рая георгиева (1978 -2009) варна, българия. през 2002 г. завършва скулптура в класа на проф.в.минеков във вту „св.св.кирил и методий”, през 2005 г. - член на международната асоциация на монументална скулптура (италия), през 2007 г.- член на сбх. участвала е в множество международни фестивали, кураторски проекти и изложби във франция, италия, турция и българия . от 1999 г. участва в множество международни пленери и симпозиуми за скулптура в камък и дърво във франция, италия, българия и турция .от 2002 реализира 12 самостоятелни изложби, проекти и акции в българия, турция, италия и гърция. носител на 8 международни и национални награди за скулптура и проекти .нейни произведения са част от обществени колекции в българия, турция, франция, италия. с творчеството си изследва противоречията между човешката природа, духа и обикновените материални нужди. интересът и бе фокусиран върху човека- дифузия между микро и макро космоса. работи в областта на скулптурата, инсталацията, обекта, живописта и фотографията, като често използва и текст като материал. съ- основател на буларт галерия през 1996 година. идеолог и патрон на contempo - международен фестивал за съврменно изкуство на художници под 35 години, организиран от фондацията учредена в нейна памет.

проектът  exi[s]t>15 bulart отбелязва 15 годишнина от създаването на галерия буларт.финална фаза на проекта е публикуването на книга ,наречена exi[s]t- вербален автопортрет на художника днес.тя ще включва репродукции на творби представени в изложбата,както и интервюта с авторите им.

повече за концепция за изложбата можете да прочете тук: http://bulartgallery.blogspot.com/2011/12/exist15-bulart-concept.html


куратор на проекта е дора дончева.
изложбата продължава до 30 януари 2012.

No comments: