8/30/16

Конкурс за детска рисунка "Покажи ми приказка"



ДЕВЕТГОДИШНАТА АНГЕЛИНА РИШАТОВНА  С ГОЛЯМАТА НАГРАДА  В КОНКУРСА  „ПОКАЖИ МИ ПРИКАЗКА”  
Детски рисунки вдъхновени от скулптури в градската среда



В салона на галерия „Буларт”  бе представена изложба – селекция на участниците в  конкурсът  за детска рисунка на фондация „Рая Георгиева” на тема „Покажи ми приказка” .  Задължително условието  за участие бе младите художници да черпят вдъхновение  от скулптурите в градска среда ,част от колекцията на виртуалния музей скулптура на открито – FREEДОМ , създадени по време на миналогодишния фестивал за съвременно изкуство CONTEMPO. Те трябваше да нарисуват своя история свързана с избрана от тях творба.
Провокацията приеха млади таланти  от Варна ,София и Варшава на възраст от 3 до 14 години. За представителната заключителна изложба бяха 16 рисунки ,  от които жури в състав : председател Ирена Димитрова , художник и членове Мария Казакова, художник, и Дора Дончева, директор на фондация „Рая Георгиева”  определиха отличията.
Носител на ГОЛЯМАТА НАГРАДА  в конкурса  „Покажи ми приказка ” е  деветгодишната Ангелина Агзамова Ришатовна  с рисунка „Приказка за Пламъка” вдъхновена от произведението  на Рая Георгиева „Пламък”/.  Ангелина е ученичка в  ОУ „Климент Охридски” и възпитаник на детски център  SUN HOUSE.  Тя получи предметни арт награди – материали за рисуване , комплект за пленер ,платна и бои, както и художествени албуми. Нейната творба ще бъде „лице” на образователната есенна кампания към Виртуалният музей за скулптура на открито във Варна -  FREEДОМ ( www.fosmus.org) . Творбата и ще бъде  отпечатана върху магнити, постери и картички, които ще популяризират образователните инициативи на Музея  през есента.

С ПЪРВА НАГРАДА  е отличена - Веселка Илиева Пиронкова, за рисунката си „Сладък дъжд” / вдъхновена от произведението на Румен Димитров – Попа „Дъжда”/ . Веселка е на 12 години и е възпитаник на  школата по рисуване „Студио Графит”. 

Журито присъди и ДВЕ ВТОРИ НАГРАДИ –  на  Елизара Живкова Манева , за рисунката и „Пламък” , вдъхновена от творбата на Рая Георгиева . Елизара е на 9 години , ученичка е в НУИ „ Д Христов”.  Отличена бе и рисунката  „Огънче” на четиринадесетгодишния Стефан Стефанов Радев, възпитаник на  школата по рисуване „Студио Графит”.  

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ получиха -  Никола Йонков Георгиев, на 11 години за рисунката  „Огнено кълбо” ,  десетгодишната Грета Младенова Сивкова   за рисунката „Докосване” / вдъхновена от скулптурата на Гъртс Бурвис от Латвия/ - и двамата , възпитаници на школата по рисуване „Студио Графит”,   и Никола Веселинов Коев на 11 години за рисунката  „Приказка за златната рибка” / вдъхновена от скулптурата на Цветослав Христов- Цупи /, възпитаник на детски център  SUN HOUSE.  Всички наградени деца получиха материали за рисуване,книжки и художествени албуми. ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ за участието си и за оригинален художествен похват получават всички селектирани участници.
Празничното събитие приключи с арт разходка по най-краткия  музеен маршрут , където са разположени произведенията, вдъхновили най-голямата част от участниците. Представител  на фондацията , организатор на конкурса разказа на младите художници любопитни факти около създаването на произведенията и техните автори.
Бе взето решение да се организира второ издание на конкурса през пролетта ,когато в градската среда ще бъдат инсталирани нови произведения, които предстоят да се изваят по време на 8 издание на фестивала за съвременно изкуство CONTEMPO  през септември.

No comments: