3/27/13

ДЖАНЛУКА КАПОЦИ (ИТАЛИЯ) | THE PASSENGER (бълг)


БУЛАРТ ГАЛЕРИЯ | BULART GALLERY

представя | presents
ДЖАНЛУКА КАПОЦИ (ИТАЛИЯ) | GIANLUCA CAPOZZI (ITALY)
"THE PASSENGER"
работи върху хартия | works on paper
куратор | curator
Раул Замудио Тейлър (САЩ) | Raul Zamudio Taylor(USA)
2 -16 | 04 | 2013
откриване | opening  02 |04| 2013  18:00 
варна.шипка 22 | varna. 22 shipka st

изложбата:
Джанлука Капоци: Пътникът | Куратор Раул Замудио Тейлър
The Passenger  е самостоятелна изложба на картини и произведения на хартия от италианския художник Джанлука Капоци. Заглавието на изложбата е взаимствано от заглавието на филма на Микеланджело Антониони (1975),където Джак Никълсън играе ролята на апатичен репортер,който сменя самоличността си с тази на намерения в хотелска стая в Северна Африка странник. Той прави това, за да се измъкне от предишния си живот. Но миналото му продължава да го преследва - чрез семейството,приятелите или пък  непознати нему бизнес партньори на починалия човек, чиято самоличност  героят на Никълсън открадва. Подобно на филма, изложбата косвено работи с идеята за объркана идентичност в контекста на чужденец в чужда земя, като свързва с това идеята за дифузна субективност.Това се подчертава в цикъла "Портрети" на Капоци, основани на несъществуващи персонажи. Графично решени композиции,минималистичен жест и живописен похват,дефинирани от широк спектър инструменти послужили на автора за обощените форми- портретни фотографии, моментални снимки с Polaroid, паспортни фотогрфаии,полицейски досиеть и други форми на официалната идентификация. The Passenger е една метафора за преместването на артиста- за пътуаването на творбите му от студиото в Италия и придобиването на нова самоличност в България.Както и репортерът на Никълсън, Капоци играе добре ролята на записващо устройство на човешкия опит в глобализирания свят където границите стават изключително порести, което преобразува тяхната същност  хетерогенна и непостоянна.
куратора
Раул Замудио Тейлър е независим куратор и критик, базиран в Ню Йорк.Работил е като  арт директор на Other Gallery в Шанхай, директор изложби в White Box, Ню Йорк. Той е курирал над 60 изложби в Северна и Южна Америка, Азия и Европа. Последните му проекти са като ко-куратор (2009)на 798 Biennale Бейджинг, ко-куратор (2008) на Сеул Media Art Biennale,артистичен директор на Международен фестивал за съвременно изкуство (2008) в  Yeosu.Той е автор на над 200 критически текста, публикувани в книги, енциклопедии, музейни и изложбени каталози, списания и вестници.

автора
Джанлука Капоци /1973/ е роден в Авелино,Италия, където живее и работи.Завършил е Флорентинската Академия за изящни изкуства /1996/, както и Факултетът за изобразително изкуство в Гранада, Испания /1997/. Представял е свои самостоятелни проекти в Италия / Palazzo Ducale ,Генова, Velan contemporary art center, Торино, Contemporary Art Museum of Caserta, Касерта,Museo Laboratorio Ex manifattura Tabacchi,Сант`Анджело, Warehouse gallery, Teramo,Artra gallery,Милано,New Figuration gallery, Рагуса etc) и Герамания (Paolo Erbetta gallery, Берлин). Участвал е в множество междинародни кураторски проекти,биенале на съврменното изкуство / Венеция,Берлин,Флоренция и Техеран/, във фестивали и конкурси по живопис в Италия,Холандия,Испания, Германия,Австрия и др.
За неговото изкуство пишат критиците Raul Zamudio, Francesca Referza,Blanca De La Torre, Massimo Sgroi, Antonella Palladino, Antonello Tolve,Simone Ciglia, Alberto Mugnaini,Chiara Canali,Joakim Borda  и др.

No comments: