7/3/11

NEW WAFE COLLECTIVE | project in Bulart | 5-28 07 2011


NEW WAFE COLLECTIVE

5 – 28 юли 2011

Буларт галерия. Варна. Шипка 22
откриване : 5 юли 2011 от 19.00 ч
пресконференция : 4 юли от 13.30 ч

участват:
Борис Праматаров, Илка Пейчева, Калоян Илиев- Кокимото, Светослав Станков, Станислав Беловски, Ясен Згуровски,Mazzurski и ...Х

концепция:
Проектът има за цел да фокусира вниманието върху формирането на нови визуални модели в сферата на съвременните креативни индустрии у нас. Дифузия на жанрове и техники, миксирани образи и цитати, медийни икони прекрачили схемата, разменена история, типажи и фетиши в цедката на пост-модерния бульон на градския живот. Какво се случва? Разпространяват се позитивни послания,рефлексия на градската култура или се манипулира визуално средата. Пост-цитат,пост –поп ,пост-пънк в звездният блясък на новите cool / wafe в клуба на Bulgarian contemporary. Играта на думи в заглавието е част от провокацията. New Wafe Collective представя млади български художници, чийто специфичен артистичен език формира методично нова естетика чрез винтидж кодиране, дигитален колорит и утилитарната съвместимост. Поканените автори в проекта са млади хора, познати от работата си в известни лайф-стайл издания, рекламни агенции, от артистични си изяви в галерии,фестивали, в интернет среда или в реално време. Някои от тях са с художествено образование, други - студенти. Едни са свободни електрони в маркетингова система, други генерират послания по поръчка, илюстрират словесни и текстилни шифри от градския живот,но всяка тяхна артистична проява е ярка, индивидуална и запомняща се, заради чистия комуникативен език и автентичния творчески почерк. Кавър на поп/пънк романтинтика с урбан аромат, нова вълна на социален реализъм или поредната вафла- чудо за консумативната, преситена и премодулирана бг среда.Отговорът на тези въпроси публиката ще разкрие сама,пост фактум.
Дора Дончева,куратор

устастници - кратка биогрфична справка:
БОРИС ПРАМАТАРОВ |  1989 София

„Борис, наречен още Бобчо, принадлежи към семейство Праматарови и е разпространен на Балканите, но се среща и в Европа. Обитава предимно разхвърлени стаи и мръсни ателиета, по-рядко подредени и чисти места, където няма естествени прикрития.Този хищник, това рошаво и космато животно има късо, здраво тяло с дюстабанови, здрави крачета. На дължина тялото му достига 173 см, косата му до 60 см, а теглото 65 кг. Космената му покривка е гъста и рошава, стърчаща на всички страни. Тя го прави почти невидим сред боклуците в стаите.Борис е единак, крие се ловко сред апартаментите, където на сигурно място спи и яде. (Не е опасен за околните.)” Из блога на артиста Борис Праматаров е роден през 1989 г в София.Завършва Националната Художествена гимназия и в момента продължава художественото си образование в Националната Художествена академия в София,специалност „Илюстрация и графичен дизайн”. Работи в областта на илюстрацията и дизайна.Прави и картонени играчки. Повече инфо в http://boris-pramatarov.blogspot.com/  
както и интересно интервю за творческия му престой му в Белгия през 2009 : http://www.public-republic.com/magazine/2009/11/31144.php

В проекта участва с картонени роботчета и пет  дигитални футиристични умозрения, изпълнени с елегатен рисунък и динамична фабула.   

ИЛКА ПЕЙЧЕВА |  1983 ВАРНА

Завършва Училището по приложни изкуства в Троян 2002.Родена във Варна, живее в София. Работила е в Киноцентъра, като галерист, преподава керамика, създава винтидж аксесоари. Обича анимацията и сториборда. Смесва стрийт арт и музиката, като принтира гледната си точка върху грамофонни плочи. Pin-up илюстрациии на градския живот с носталгия към винила.
Споделя интересни неща тук : http://www.tialoto.bg/a/7-art/14332-vintidzh-pin-up-i-ilka-peicheva.html
Колекция от градски истории с винтидж икони, котки и други чудовища, принтирани върху винил с любимата и музика я представят в проекта.

КАЛОЯН ИЛИЕВ - КОКИМОТО | 1979 ВАРНА

КОКИМОТО погрешно записан в личната си карта като Калоян Илиев е запазена марка във Варна,София,Пловдив, Бургас, Вилнюс, Виена ,Болцано и тн и тн и тн, а скоро и в Брюксел, и в много други градове,а съвсем скоро сигурно и на други планети. Интересува се от модерния живот и негова еклектика. Социално ангажиран, провокативен и с доза ирония Кокимото разиграва понятия, образи и смисли от близки и далечни времена. Множеството участия, награди и изложби през последните няколко години след дипломирането , превърнаха Кокимото в любимец на малки и големи .
Ето тук можете да намерите повече статистическа информация кое , какво,кога и къде:
http://infobykokimoto.blogspot.com/
В проекта участва с живопис и инсталация от манипулирани матрьошки, наречени, съответно "Brain wash"  и "The big brain wash".

СВЕТОСЛАВ СТАНКОВ | 1986 БУРГАС


Завършил е маркетинг в Бурагския Свободен университет (2009) , живее във Варна. Познат от нестандартните си решения в график дизайна и илюстрацията той излезе официално в артистичното поприще със запомнящите си участия в двете поредни издания на contempo 2010 / 2011. Негова е репликата “ Pop Art is dead!” /за не посветените -намерете статията на Вили Тончева във вестник „Култура” /.
Специално създадената за проекта дигитална история е в характерния за автора колорит и чувство за хумор.Няма зяглявие. :-)

СТАНИСЛАВ БЕЛОВСКИ  |  1976 СОФИЯ


Печатарско мастило, акрил, графит, спрей и вестници,вестници,вестници. Пресъздава знакови образи, еротични и религиозни фетиши, поп икони и деноминирани символи, смелени в медийна и консумативна модулация на въртележката от посмодерни ценности. Поп арт, пънк естетика, експресионистичен похват и провокация са отличителните черти на изкуството на Станислав Беловски, който е възпитаник на НХГ в София ( 1995 ). Статия на Светла Петкова в „Култура” разгадава последната му изложба неотдава в София, фрагмент от която, гостува в проекта : http://sitekreator.bg/svetlapetkova/stanislav_belovski.html
В проекта представя пет живописни колажа от цикъла "Поп-икони"   и картина от серията "Send me a postcard", където pin-up модела  Бети Пейдж е на фокус.

ЯСЕН ЗГУРОВСКИ |  1974 ГУБКИН РУСИЯ


Ясен Згуровски идва в България след като завършва гимназия. Избира да учи анимация в Нов Български и докато навлиза умело в професията и развива таланта си на дизайнер и илюстратор се подпомага финансово и трупа житейски в нашумелия микс клуб„Спартакус”.  Нестандартният му творчески почерк формира впечатляващ кръг от потитатели , а дизайнерските решения за кратичките FAME популяризира името ми. Виждали сме негови култови илюстрации също в Едно, Егоист, Инсайт, Интро, Капитал. Работил е за Month2Come, Free Medium–Australia, The Sound of Drowning-UK, reFRESH magazine–UK, daydream–UK, Tattoo Dimension–Italy, Pop Psychedelic–Singapore, Kitchy Koo! – Canada, Museum of Wonders – Italy, Metro – Czech Rep., Queer Trash – USA, Free Front и др. За посоката на творческите си търсения споделя, че е микс от поп арт, ню романтик и куиър траш . Цикълът колажи „Хармония” е специално създаден за проекта във Варна.
Виж повече в www.myspace.com/photonovela  и едно показателно интервю от преди две години : http://www.institutfrance.bg/rubrique.php3?id_rubrique=400

MAZZURSKI | 1987 РАЗГРАД


Авто -био- графично от Mazzurski za Mazzurski : “MAZZURSKI (Мазурски) , готвач на дигитални манджи и... Роден на 25.09.1987г. (Петък, 14:00ч.) в гр. Разград. До 2006г. живее в гр.Исперих, където изкарва и средното образование в СОУ „Васил Левски” със профил – Информационни технологии. Все още далеч от това, което е сега, той успява да докосне уличния ритъм макар и чрез друг вид изкуство – в продължение на 4 години танцува “break & dance” и е един от основателите на тогаващната танцова формация „Crazy Trick Crew”. След бурните промени на късния пубертет Mazzurski е приет в Технически Университет – Варна със специалност „ Инженерен Дизайн”. От тук нататък промяната е неизбежна... Запознанството с фотографията и участия в различни изложби и конкурси, дигитални манджи, илюстрации, театър и словесна фехтовка го тласкат в друга среда, където се чувства адски комфортно! Mazzurski е участвал в следните събития: PhotoExhibition "Look at Me" - TU Varna 2009 (3’rd place); PhotoExhibition "Portret" - TU Varna 2010 (1’st place);
„БЕЗ/ПЛАТНА С/ЦЕНА”–TU Varna 2010 (actor, producer);Contempo 3 – “UNDERART” – Arhis Gallery Varna 2010;„Литературен Хепънинг” – Studio21, Varna 2011, Contempo 4, POPART , YoHoHostel, Varna 2011”

Mazzurski заяви категорично артистичното си присъствиe с острото си чувство за хумор, със социална ирония и с дигиталните си провокации, както и с разнообразните си таланти. Едно от последнитие му превъплъщения бе ролята на Иванка Иванова от знаменитите истории на варненската писателка Елена Владова. След „Усмивката на Тошо”/дигитален принт/ и други умозрения ,следва продължение./бел.моя :-)/
Представя дигитални принтове "Усмивката на Тошо " и "McHelAngelo".


X



Х в проекта е симулирания образ на анонимния артист, на незнайния воин срещу инерцията и инфлацията на ценности и модели. В проекта  Х присъства с две инсталации - "Музей на съвременното изкуство" и "Инсталация". Музеят  е и експонат и симулация.Включва творба на най-известния варненски стрийт артист Fars , собственост на най-известния български стрийт артист Nassimo, изобразява малък модел на трафопост ,изрисуван,като супермен. Поставен е в обособено пространство със съответните за манипулацията атрибути. Очевидна е иронията със столичиня сумермен и очарователните опити за създаването на музей за съвремено изкуство. "Инсталация" - разрушени галериини стени иизтъргана мазилка,строителни материали и инструменти  за строителен ремонт, вафли "Споко" и боза изразяват необходимостта от промяна на презентационните практики и загриженост от девалвацията на ценностите в жанра.   

----english---- soon :-)) ------
"New Wafe Collective" project
5-29 july 2011
Varna, 22 Shipka str
involved artists are :
Boris Pramatarov, Ilka Peycheva, Kaloyan Iliev-Kokimoto, Svetoslav Stankov, Stanislav Belovski,Yasen Zgurovski, Mazzurski and...X.

No comments: