8/31/16

OFF/ON СТРИЙТ АРТ ПРОЕКТ || ГРАДСКИ ИСТОРИИ2

„Градски Истории 2” продължава започналото през 2015г. сътрудничество между Варна, София и Велико Търново, в което независими артисти от трите града представиха своя поглед към градските пространства, чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърфрормативните и музикалните изкуства.

.-.-.-.
OFF/ON
стрийт арт проект
куратор Алекси Иванов
участват:
Николай Чакъров (Варна) и Александър Мачев (София)
откриване: 1 септември от 19 :00ч
Буларт галерия | Варна.Шипка 22
-.-.-..- 

фото кредит:Александър Мачев, Буларт галерия, 2016

за концепцията
Проектът изследва субкултурния феномен на уличното изкуство като индикатор за социален нихилизъм и/или израз на будно гражданско общество. Проектът условно противопоставя представите за „високата култура” и субкултурата, като чрез резидентна програма и изложба в красическа галерийна среда смесва и трансформира концепциите. Уличното изкуство като протест и /или ирония навън в градска среда и академично –сериозно поставено в строгата галерийна рамка. Дискурсът между идентичностите във визуалния език, диалектиката на художествените и естетически представи за съвременното изкуство , дават възможност на публиката да разсъждава върху поставените въпроси , а и да се забавлява наблюдавайки непосредствено създаването на творбите.
Д.Дончева

за авторите
Александър Мачев (1992, р. Свищов). Живее в София.

фото кредит:Александър Мачев 

Интересува се от графити и визуални изкусттва. Рисува последователно като част от това движение в България вече 8 години, като в този период има кратки прекъсвания. Участва в национални графити фестивали и конкурси,носител е и на първа награда в графити конкурс.. От 3 години живее в София, където е активен художник и допринася за разнообразието на графити стилове в столицата. Обича да пътува в страната и чужбина като не пропуска възможност да го съчетава с рисуване и общуване с нови интересни хора.
Николай Чакъров (1996, р. Варна). Живее във Варна. 

фото кредит :Николай Чакъров

Рисува от ранна детска възраст, интересите му в областта на уличното изкуство и графитите от преди 4 години провокират творческа активност и постоянство . Стилът му е силно повлиян от комиксите и анимационните филми от 90-те.. Освен с рисуване, се занимава любителски и с фотография. Рисува по различни проекти с артисти от страната и чужбина. През есента започва висшето си образование в ТУ-Варна , специалност „Индустриален дизайн”.
за куратора

от първата изложба през 2009 -
 Адрес 9000 в Буларт галерия  
 
Алекси Иванов (1988, р. Варна). Живее във Варна. Част от творческия колектив ФАМОУ. Занимава се активно с рисуване на стенописи и обекти в градска среда. Участник в множество международни фестивали за градско изкуство в страната и чужбина. През 2015 курира графити и стрийт арт изложба в ГХГ – Варна в рамките на младежки фестивал в града.
.-.-.-.-.-.
Събитието се организира от фондация "Арт Офис" и се осъществява с подкрепата на Фонд "Култура" на Община Варна, фоданция "Америка за България" чрез програмата "Изкуство в движение"., фондация "Рая Георгиева", галерия "Буларт", галерия "Графит", клуб Menthol.

No comments: